Συνταγές

Καθαρισμός & προετοιμασία σαλιγκαριών

Τοποθετούμε τα σαλιγκάρια σ΄ένα σκεύος με νερό για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει το επίφραγμά τους για να το αφαιρέσουμε. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλάτι και όταν αρχίσουν να βγάζουν αφρούς, ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι και τα αφήνουμε για δέκα περίπου λεπτά. Τέλος τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

"Χοχλιοί μπουμπουριστοί"
Υλικά 

1 κιλό χοχλιούς (περίπου 6 μερίδες)
1 ποτήρι κρασιού λάδι
1 ποτήρι κρασιού ξύδι
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι
δενδρολίβανο φρέσκο ή ξερό


Εκτέλεση

Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού και προετοιμασίας των σαλιγκαριών.
Αλατίζουμε και αλευρώνουμε τους χοχλιούς και τους βάζουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω,"αμπούμπουρα", για 3-5 λεπτά . Ρίχνουμε το δενδρολίβανο, το πιπέρι και τους σβήνουμε με το ξύδι, τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξύδι με κρασί.
Προσοχή δεν πρέπει να τηγανιστούν πολύ για να μην ξεραθούν.

Σαλιγκάρια στιφάδο

Υλικά

1/2 κιλό σαλιγκάρια
3-4 μεγάλα κρεμμύδια
1 κούπα τριμμένη ντομάτα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κρασί
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού και προετοιμασίας των σαλιγκαριών.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια να σιγοβράσουν μέχρι να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.



Σαλιγκάρια γιαχνί

Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια
1 & 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 ώριμες ντομάτες κον κασέ
1 φύλλο δάφνης
1/4 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
2-3 κολοκυθάκια & πατάτες

Εκτέλεση


Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού και προετοιμασίας των σαλιγκαριών.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέτω τα σαλιγκάρια και σβήνω με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτω τη ντομάτα, το πιπέρι, αλάτι, το φύλλο δάφνης, 1 & 1/2 φλιτζάνι νερό, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και αφήνουμε να σιγοβράσουν ώσπου να δέσει η σάλτσα και να μείνουν με το λάδι.


Σαλιγκάρια με σπανάκι

Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια 
3 σκελίδες σκόρδο
3-4 ντομάτες τριμμένες
1/2 ματσάκι άνηθο ή μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού και προετοιμασίας των σαλιγκαριών. 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σπανάκι κομμένο και μόλις μαραθεί ρίχνουμε τη σάλτσα, τα σαλιγκάρια, τον άνηθο ή μαϊντανό, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα.



Σαλιγκάρια Bourquignonne (Μπουργκινιόν)

Υλικά


50 περίπου σαλιγκάρια με το κέλυφός τους
λευκό κρασί
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 καρότα χοντροκομμένα
½ σέλινο χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μπουκέ γκαρνί (πράσο, λίγο μαϊντανό, θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης)
αλάτι & πιπέρι 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Για τη γέμιση βουτήρου:
250 γρ. βούτηρο μαλακό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο
κρεμμυδάκι 
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι & πιπέρι
Χτυπάμε ελαφρά στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κρέμα βουτήρου στο ψυγείο. Είναι προτιμότερο να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα.

Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού και προετοιμασίας των σαλιγκαριών.
Βράζουμε για πέντε λεπτά τα σαλιγκάρια, τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε το μαύρο τμήμα τους στην ουρά. Τοποθετούμε τα κελύφη σε βραστό νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει την μαγειρική σόδα και βράζουμε για μισή ώρα. Αφού τα  στραγγίσουμε και ξεπλένουμε καλά τα στεγνώνουμε στον φούρνο στου 110 βαθμούς και τα κρατάμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το μπουκέ γκαρνί χαράζοντας το πράσο κατά μήκος για να πάρουμε τα πρώτα φύλλα μέσα στα οποία βάζουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό, το φύλλο δάφνης και το δένουμε με σπάγγο μαγειρικής.
Βάζουμε  σε μια κατσαρόλα τόσο νερό υπολογίζοντας μόλις να σκεπάζει τα σαλιγκάρια, μόλις βράσει προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, το κρασί, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, το μπουγκέ γκαρνί , το αλάτι και το πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 1ώρα περίπου, και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά όπως είναι μέσα στο ζωμό τους. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε μόνο τα σαλιγκάρια
Παίρνουμε ένα- ένα τα κελύφη και τα γεμίζουμε ως εξής:
Βάζουμε λίγη ποσότητα από την κρέμα βουτήρου μέσα στο κέλυφος το πατάμε όσο γίνεται να κάτσει κάτω, προσθέτουμε έπειτα ένα σαλιγκάρι και τέλος βάζουμε ακόμη λίγη ποσότητα βούτυρο τόση ώστε να έρθει ακριβώς ως το χείλος του κέλυφους.
Προθερμαίνουμε εν τω μεταξύ τον φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, τοποθετούμε τα σαλιγκάρια με το άνοιγμα προς τα επάνω στο πιάτο ψησίματος, στο οποίο σε κάθε εσοχή του βάζουμε ελάχιστο νερό και φουρνίζουμε τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο και να αρχίζει να αφρίζει και να πιάνει ένα ανοικτό καφέ χρώμα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.



   







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου